Van Lümig: ‘Als ik niet precies weet hoe iets moet, ga ik naar YouTube. Daar zijn de beste leermeesters te vinden’.

bron / source: wijlimburg.nl
geschreven door / written by: Lawrence Spierings.

Een kantoor heeft hij eigenlijk niet. Zijn home is zijn office. Zijn home is ook zijn castle, want er is eigenlijk geen ruimte waarin niets van zijn grote liefde aanwezig is: beeld en geluid. En dan van het allerbeste soort, tot aan de garage toe. “Behalve in de wc. Alleen daar is het stil”, zegt Stephan van Lümig (39), “maar dat gaat veranderen. In ons nieuwe huis ga ik helemaal los. Daar wordt het echt state of the art, inclusief audio op het toilet.” Een gesprek met de oprichter en eigenaar van Thuisbioscooplimburg.nl.

Van Lümig – “met of zonder puntjes, da’s mij om het even” – is een hobbyachtige ondernemer, zonder dat het ook maar enigszins amateuristisch is. Hij doet namelijk sinds jaar en dag wat hij leuk vindt en heeft zijn vak op een angstaanjagend hoog niveau van professionaliteit weten te brengen. Zijn jeugd was gevuld met aandacht voor technologie, in zijn schooljaren bouwde hij zijn kennis uit met hts Netwerk Infrastructuur Design en een opleiding tot een applicatieprogrammeur. Het werd de basis voor wat sinds het voorjaar van 2018 zijn core business is: het maken van priv.bioscopen. Daarvoor was hij programmeur bij Nieuwe Stroom, het Maastrichtse bedrijf dat energie verkoopt voor de zakelijke markt. “Ik heb het bedrijf opgestart en ben er nog mede-eigenaar, maar was er qua programmeren wel een beetje klaar.” Op zoek naar iets nieuws en omdat zo veel mensen de bioscoop die hij in zijn huis heeft zo geweldig vonden, is hij Th uisbioscooplimburg gestart. “Het was een snelle beslissing. Ik vind dat je daar niet te lang over moet nadenken: Kamer van Koophandelnummer aanvragen en beginnen.”

LIMIET
Voor Van Lümig is in zijn werk the sky the limit. “Eigenlijk is de portemonnee van de klant de limiet.
Ik kan iets maken in de woonkamer dat met de gordijnen dicht het gevoel van een bioscoop benadert, en dan ben je met een paar duizend euro klaar. Maar heb je een ruimte in huis die je wil opofferen en een ongelimiteerd budget, dan kunnen er tienduizenden euro’s aan opgaan.”

Als hij vrij spel krijgt, kent Van Lümigs creativiteit weinig grenzen. Hij bouwt en programmeert een flonkerende sterrenhemel, laat tijdens een horrorfilm schilderijen en planten bewegen. Zelfs apparatuur wordt gehackt als dat ervoor kan zorgen dat de filmbeleving wordt gemaximaliseerd. Maar met evenveel gemak vervult hij de rol van timmerman en bouwt hij een meubel waarin hij speakers verwerkt en een ruimte creëert om een koelkast in te monteren. Dat laatste verklaart waarom ook in zijn werkplaats beeld en geluid aanwezig is. “Als ik niet precies weet hoe ik iets moet aanvliegen, dan speel ik video’s af, meestal van Youtube. Daar zijn namelijk de beste leermeesters te vinden. Hoe je iets moet lassen, instructies voor woodwork etc. Ik wil altijd leren, zodat ik alles wat ik lever zelf kan maken.”

SHOWROOM
Omdat hij het niet ideaal vindt om zijn huis als showroom te laten fungeren, liep hij eind vorig jaar bij Groter in Wonen in Maastricht binnen. “Of ze misschien interesse hadden om ruimte ter beschikking te stellen voor de showroomversie van een privébioscoop? Het mes zou dan aan twee kanten kunnen snijden. In je theater wil je immers de comfortabelste stoelen of bank hebben, met eventueel een tafeltje voor je drankje en je afstandsbediening. Die koop je dan daar… En ik zou een showroom hebben.” Bij Groter in Wonen zagen ze er wel wat in. Inmiddels is de privébioscoop er realiteit.

PLEASEN
Van Lümig moet met zijn bedrijf brood op de plank krijgen (en doet dat ook), maar haalt zijn voldoening vooral uit het pleasen van klanten en het plezier dat dat hem oplevert. “Het is een heerlijk gevoel om voor mensen iets te maken en te weten dat ze daar elke dag, of ten minste toch een paar keer per week van genieten. Geweldig!”

Hij beschouwt zich als een meedenker. “Het werk moet niet stoppen bij het ophangen van een scherm, een beamer en speakers. Stel dat je een film kijkt, met het volume hard, en de deurbel gaat… Dat moet je dan toch merken? Dan maak ik iets waardoor de verlichting in de zaal even knippert. Die lampen of spots zijn er toch, en om die dan even te laten knipperen, dat is zo gebeurd, en kost nauwelijks extra.”

4K
Door de komst van steeds grotere tv-schermen, geavanceerdere geluidssystemen en beeldkwaliteit in 4K benadert de thuissituatie steeds meer de kwaliteit en de sfeer van een bioscoop. Van Lümig kan niet zeggen of het daardoor komt dat het zijn bedrijf goed gaat, maar hij kan wel beamen dat “thuis het voordeel heeft dat je er geen pratende mensen hebt en er geen popcorn rondvliegt.” Voor zijn huis staat een bedrijfsbus. Eentje. Het brengt de vraag naar voren wat hij uiteindelijk wil bereiken. Zijn antwoord heeft veel weg van een werkelijkheid wordende jongensdroom. “Thuisbioscooplimburg.nl hoeft wat mij betreft geen thuisbioscoop.nl te worden. Wat ik wel mooi zou vinden is dat als ik in mijn auto rijd, ik kan toeteren op de collega’s die in de busjes van mijn bedrijf rondrijden”, waarna hij hard begint te lachen.

bron / source: wijlimburg.nl geschreven door / written by: Lawrence Spierings.