Is deze woning in Eijsden het huis van de toekomst?

bron / source: De Limburger L-magazine
geschreven door / written by: Marjolein Welling

Een thuisbioscoop is één van de technische hoogstandjes waarmee Stephan zijn huis heeft uitgerust.
Afbeelding: Johannes Timmermans

Een luxe thuisbioscoop, speakers die je rustig wakker laten worden en smart glass dat door stembesturing mat of transparant wordt: het futuristische huis van Stephan van Lumig uit Eijsden kan met zijn supersonische technische snufjes zo in een Bondfilm.

Naam: Stephan van Lumig (39)

Plaats: Eijsden

Woning: Vrijstaand landhuis

Wat maakt dit huis zo bijzonder?

„Alle gave technische snufjes die je overal kunt ontdekken. Zo heb ik in de badkamer een doorloopdouche gebouwd, waar je van twee kanten in en uit kunt. In de douchewand heb ik een ledstrip gemaakt. Deze heb ik zo geprogrammeerd dat die van kleur kan veranderen. Als de deurbel gaat, springt hij bijvoorbeeld even op blauw. Wanneer de douche aanspringt, wordt hij groen en in tien minuten langzaam rood, zodat ik weet dat ik moet stoppen met douchen. Wel zo milieuvriendelijk.”

foto’s / photos: Johannes Timmermans 

Hoe programmeer je zoiets?

„Vooral heel veel nerdy computertaal kennen, haha. Ik werk als softwareprogrammeur. Met software kun je alles doen wat je maar wilt. Zo heb ik op het badkamerraam een smart glass gemonteerd, waarvan je de doorzichtigheid via je stem kunt bepalen. Na het douchen zet ik het bijvoorbeeld van mat naar transparant. Zo hoef ik niet moeilijk te doen met lamellen of gordijnen.”

Hoe kom je aan deze technische kennis?

„Door mijn werk heb ik veel geleerd. Ik maak onder andere thuisbioscopen en escape rooms. Zo heb ik thuis ook mijn eigen bioscoop, met een high-end speakerset. Ik krijg er energie van om nieuwe dingen te bedenken. Als ik droom, doe ik dat zelfs nog. Wanneer ik wakker word, ga ik er meteen mee aan de slag. Zo bedacht ik ooit dat ik een brandweerpaal in huis wilde hebben om snel van boven naar beneden te kunnen, zodat ik niet zo veel trappen hoef te lopen. Inmiddels is die er. Bij de metaalhandel kocht ik een stalen paal die daar prima voor kon dienen. Ik zaagde een gat in de vloer van de hobbykamer naar de kelder. Hier ben ik vaak te vinden, want ik heb daar mijn 3D-printers en professionele lasersnijder staan, waar ik veel mee werk. Zo heb ik er bijvoorbeeld mijn eigen huisnummerbord mee gemaakt.”

Met welk klusproject ben je nu bezig?

„Ik ben nu een dynamische sterrenhemel in de slaapkamer aan het maken. Hier heb ik een zwart verlaagd plafond gebouwd, waarin duizenden ledlampjes komen. De sterren stem ik af op een lokaal weerstation – ook weer via eigengemaakte software –, zodat ze precies meegaan met wat buiten gebeurt. Verder ga ik speakers in het plafond bouwen die heel zachtjes ’s ochtends muziek laten horen, zodat je rustig wakker kunt worden. In hetzelfde tempo gaan lampjes branden, alsof de zon langzaam in je huis opkomt.”

Aan wilde plannen geen gebrek dus.

„Oh, dit is nog lang niet alles. In de woonkamer ga ik nog een aquarium in de vloer bouwen met mini-haaien erin. Ze worden niet veel groter dan vijftien centimeter. En het lijkt me heel tof om een glijbaan te maken vanuit een van de keukenkastjes naar de jacuzzi buiten. Gewoon voor de fun. Ideeën genoeg dus!”

Petra: „Geniaal, al die bijzondere en creatieve ideeën en technische snufjes. Het geeft een extra dimensie aan je woning. Stephan maakt zijn dromen waar, door er meteen mee aan de slag te gaan. Er in te duiken en net zolang door te puzzelen totdat hij het voor elkaar heeft. En dat levert een bijzondere douche op en een slim badkamerraam met smart glass waar ik nog nooit van gehoord had. Lijkt me een geweldig goede oplossing om met je stem de transparantie van je raam te kunnen regelen, vooral ook voor de badkamers waar raamdecoratie lastig in te passen is. Ben me wel even aan het afvragen of je zonder problemen kunt zingen onder de douche zonder letterlijk in de spotlight te komen staan.”

Petra: „Deze manier van denken en uitvoeren kan voor meer mensen goed werken. Je droomt over een verandering in huis en kunt deze klus natuurlijk uitbesteden, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Van eigenlijk elke klus is wel een goede beschrijving of video te vinden, zodat je met wat doorzettingsvermogen en proberen eigenhandig iets leuks kunt maken. En dat geeft vaak toch net wat meer voldoening.”

Petra: „De plantenwand is een leuke en levendige aanvulling en wordt mooi met spots aangelicht. Je ziet dat Stephan over elk detail nadenkt. Zo zou ik zelf de apparatuur uit het zicht plaatsen, in een mooi meubel bijvoorbeeld. Hij lost het op door de wand donker te schilderen waardoor de apparatuur niet opvalt maar de techniek toch zichtbaar is. En dat past helemaal bij zijn eigenzinnige manier van wonen. Want laten we eerlijk zijn, zo’n brandweerpaal, geniaal toch?”

bron / source: De Limburger L-magazine
geschreven door / written by: Lawrence Spierings.
foto’s / photos: Johannes Timmermans