Wasberen in Stephan’s tuin

bron / source: 1Limburg.nl

Wasberen worden niet meer gevangen vanwege coronavirus

written by: Jos van den Broek

Stichting AAP is gestopt met het opvangen en het onvruchtbaar maken van Limburgse wasberen vanwege de coronapandemie. De stichting is bang dat nieuwe wasberen besmet zijn met het virus en zo de apen die nu in de opvang zitten, kunnen besmetten.
Dat melden betrouwbare bronnen aan L1. Stichting AAP zelf ontkent dit. De wasberen worden volgens de stichting alleen in zeer urgente gevallen gevangen en opgehaald, bijvoorbeeld als ze gewond zijn of schade veroorzaken. Daarvan is in dit geval geen sprake.

Melding
Dinsdag kwam er nog een melding uit Eijsden waar twee wasberen in een kastanjeboom zaten. Die konden niet worden gevangen omdat Stichting AAP dus geen nieuwe dieren opvangt. Tot nu toe zijn er ongeveer 25 wasberen gevangen in Limburg. De dieren zijn uitheems en kunnen grote schade aanrichten aan woningen.

Wegvangen
Daarom heeft de provincie vorig jaar opdracht gegeven om alle dieren in het wild te vangen. Alleen in het uiterste geval mogen de wasberen worden gedood. In onze provincie leven naar schatting nog enkele tientallen dieren. De vangactie stond al op een lager pitje omdat het voorplantingsseizoen nu in volle gang is.

bron / source: 1Limburg.nl